Vinales Cuba

De Viñales vallei

Viñales is het centrum van de tabaksteelt in Cuba. Uit deze omgeving komen de wereldberoemde en dure Cohiba sigaren vandaag. Het stadje en de vallei ligt in de provincie Pinar del Río. Kenmerkend voor deze unieke plek zijn de eindeloze tabaksvelden. Schuren hangen vol met drogende tabak en linnen netten beschermen de tere bladeren tegen het kneuzen. De kalksteenbergen (mojotes), die ver boven de tropische akkers uitsteken, zijn typerend voor deze prachtige omgeving.

Fly Drive Cuba Highlights
14/18/21/23 dagen

→ Vervoer/hotels/ontbijt
→ Tabaksvallei Viñales
→ Sfeervolle accommodaties
→ Wandeling in Trinidad

Groepsreis Cuba compleet
14/18/20 dagen

→ Nagenieten aan het strand
→ De mooiste plekjes van Cuba
→ Koloniale steden & tabak
→ Stadswandeling Havana

Riksjakids Cuba privereizen
10/16/18/23 dagen

Cuba reizen met kinderen

→ Door de tabaksvelden
→ Koloniaal Trinidad
→ Afsluitend strand Varadero
→ Kindvriendelijk traject

De plaats Viñales

Het dorp Viñales zelf is niet bijster bijzonder. Reizigers overnachten hier om de nabij gelegen Vinales vallei te bezoeken. De vallei is namelijk een van de prachtigste landschappen van Cuba. Tabaksplantages liggen aan de voet van de vallei op vruchtbare grond. Hier groeien de tabaksplanten waarvan de wereldberoemde Cubaanse sigaren gemaakt worden.

Vinales tips

Heerlijk is het om een mountainbike te huren en door dit indrukwekkende landschap te fietsen. Je passeert hard werkende lokale bevolking die met ossenkarren het land bewerken. Vinales heeft een aantal grotten in de omgeving. De druipsteengrotten van Cueva del Indio, ofwel de Grotten van de Indianen, zijn indrukwekkend. Het is heel bijzonder om via de verschillende rotstekeningen een glimp op te vangen van het leven van deze vroegere bewoners. Bezoek zeker een tabaks- fabriek bij Pinar del Rio of de Guayabita destilleerderij. Je leert over het rollen van de sigaren en hoe je ze daadwerkelijk moet roken. De kenmerkende geur van tabak ruik je dan ook overal.

Bereikbaarheid Viñales

Doordat de enige snelweg die Cuba rijk is langs Viñales loopt is dit dorp eenvoudig te bereiken vanuit Havana en vanuit andere richtingen, zoals de stad Pinar del Rio. Dus met eigen vervoer en georganiseerde busreis is Vinales prima te bereiken. Ben je zelfstandig aan het reizen over Cuba of ben aan het backpacken over Cuba kun je met de bus vanuit Havana dit dorpje en gebied bezoeken.

Vinales paardrijden

Kun je paardrijden? Een fantastische beleving is om te paard met een gids door de tabaksvelden van Viñales te rijden. Je rijdt over slingerpaden door de akkers waar van begin oktober tot eind maart de beroemde tabak voor de Cohiba sigaren wordt verbouwd. Je rijdt langs hutjes waar de tabaksbladeren worden gedroogd. In de oogstperiode hangen de schuren vol. Ondanks dat alle tabak voor de staat is verkopen de boeren sigaren aan toeristen zodat ze wat extra inkomen hebben. Een boer laat je zien hoe sigaren gerold worden en laat het verschil in kwaliteit zien. Uiteraard mag je een Cohiba sigaar proeven en kun je vers gedraaid een kleine voorraad sigaren voor thuis kopen. Houd er rekening mee dat je per persoon maximaal 50 sigaren mee uit Cuba mag nemen.

Overnachten Vinales

Zoek je accommodatie in Viñales? Wij hebben een aantal van de prettigste hotels en meest bijzondere overnachtingen Viñales in Cuba geselecteerd. Dit op basis van persoonlijke ervaring en keuzes van bezoekers. Bij de selectie keken we naar comfort, locatie, historie en unieke ervaring. Uiteraard zijn er meer hotels, Casa Particulares en homestays in Vinales, in diverse prijsklassen. Vandaar dat we ook inzicht geven in alle overnachtingen in Viñales.

Sitemap