De titel zegt het al. Deze fly & drive Cuba brengt alleen maar hoogtepunten. Maar dan voor een hele scherpe prijs. Bij de ANWB Cuba bespaart u tot wel 300 euro als u deze maand boekt. Vergelijk andere indiviuele reizen Cuba maar eens. Als u toch gaat boeken, boek dan voordelig. En dit voor een prima prijs / kwaliteit verhouding. Meer weten? Check!

Er zijn meerdere opties betreffende het aantal dagen van uw Fly Drive Cuba. Globaal zal dit uw reisschema zijn.

Dag 1
Amsterdam – Havana
Op naar één van de leukste Caribische vakantiebestemmingen, Cuba! In de aankomsthal staat onze lokale vertegenwoordiger al op je te wachten. Je wordt naar je hotel in het centrum van Havana gebracht.
Je transfer naar het hotel is mogelijk in het gezelschap van andere reizigers.

Dag 2
Havana
Havana is met geen enkele andere stad ter wereld te vergelijken. Tijdens de stadswandeling door het historische centrum zie je met eigen ogen waarom dat zo is.

Wandelen door Havana

Je wandelt onder begeleiding van een Engelssprekende gids door de straatjes met kinderkopjes van Havana Vieja, ziet de kleurrijke huizen, koloniale gebouwen, barokke bouwwerken en de Amerikaanse oldtimer.

Je belandt op levendige pleintjes zoals de Plaza Vieja en de Plaza de Armas, bewondert de kathedraal op de Plaza de la Catedral en geniet van de vrolijke kleuren en de heerlijke live muziek die je bij wijze van spreken op elke straathoek hoort. Ontmoet ook de vriendelijke inwoners die zo kenmerkend zijn voor het straatbeeld. Het is één groot openluchtmuseum.

Rum-museum
Bij Cuba denk je waarschijnlijk naast oldtimers, sigaren en salsa ook aan de wereldberoemde rum. Tijdens de stadswandeling bezoek je daarom ook het Havana Club museum waar je een rondleiding krijgt en aan het eind de heerlijke rum ook zelf mag proeven!

Dag 3
Havana
Per oldtimer verken je de wijken buiten Havana Vieja. In de namiddag haal je bij het autoverhuurbedrijf je huurauto op.

De lokale vertegenwoordiger brengt je naar het verhuurbedrijf.

Per Amerikaanse oldtimer door Havana toeren
Een uur lang toer je door Havana en ziet de diplomatenwijk Miramar, de wijk Vedado en je neemt ook een kijkje bij het grootste stadsplein ter wereld: de Plaza de la Revolución. Hier bevindt zich het monument van de nationale held José Martí. Op feestdagen dromden massa’s Cubanen hier samen om te luisteren naar Fidel Castro’s urenlange speeches over de zegeningen van de revolutie. In de gebouwen rondom het plein zetelt de Cubaanse regering.

Extra service voor jou
Om geen tijd te verspillen en om taalproblemen te vermijden, haalt een lokale, Engelssprekende vertegenwoordiger je op in je hotel en brengt je naar het autoverhuurbedrijf. Hij/zij assisteert je bij het invullen van het huurcontract en de communicatie met de medewerker van het autoverhuurbedrijf.

Dag 4 – Reisduur 3 uur – Reisafstand 210 km
Havana – Viñales
De route leidt je naar Viñales, bekend om misschien wel de beste tabaksplantages ter wereld. Viñales ligt in de provincie Pinar del Rio, in een prachtige groene vallei met bijzondere kalkstenen rotsen, de zogenoemde ‘mogotes’.

Las Terrazas
Een tip is om onderweg een stop te maken in Las Terrazas, ook wel Cuba’s ecotuin genoemd. Deze door Unesco tot Biosfeerreservaat uitgeroepen eco-gemeenschap ligt in een prachtig gebied boordevol tropische bomen en planten. Ook fladderen vele inheemse vogelsoorten rond, waaronder de Cubaanse trogon, de nationale vogel. Je kunt lunchen bij de Cafetal Buenavista, de ruïnes van Cuba’s oudste koffieplantage uit 1801.

Valle de Viñales
Deze vallei is een van de mooiste plekken van Cuba. Vanaf een uitkijkpunt zie je het groene dal met uitgestrekte tabaksvelden en fruit- en koffieplantages, onderbroken door de vele eigenaardige ‘mogotes´ en omsloten door een dichtbegroeid bergland. Een indrukwekkend plaatje!

Dag 5 – Reisduur 5 uur – Reisafstand 430 km
Viñales – Cienfuegos
Vandaag heb je een lange reisdag naar Cienfuegos. Onderweg kan je langs de Varkensbaai rijden, bekend vanwege de mislukte invasie in 1961 door Cubaanse ballingen, gesteund door de CIA.

Cienfuegos
Eenmaal aangekomen kan je een wandeling maken door de enige stad in Cuba met een Frans-koloniale geschiedenis en een geheel eigen stijl.

Doordat er weinig verkeer is én de stad gelegen is aan de Jagua baai, hangt er een rustige sfeer en is Cienfuegos een ideale stad om rustig te bekijken en te ontspannen op een terrasje.

Wandel door het historische centrum met statige herenhuizen en paleizen van de plantage-eigenaren van vroeger, ga op een bankje zitten in het parque José Martí en bezoek teatro Tomás Terry.

Dag 6 – Reisduur 1 uur – Reisafstand 80 km
Cienfuegos – Trinidad
Via een korte rit langs de kust en het natuurgebied Sierra de Escambray rijd je naar het koloniale juweeltje Trinidad, door Unesco uitgeroepen tot cultureel erfgoed en dat is niet zonder reden.

Trinidad
Nergens in Cuba krijg je een beter beeld en proef je meer de sfeer van het leven in de koloniale tijd dan in Trinidad. Er rijden geen auto’s in de binnenstad en alles is nog betegeld met oude keien. Dit is dé plek waar veel typisch Cubaanse foto’s gemaakt worden.

Maak een wandeling door de kleurrijke straatjes, langs gerestaureerde koloniale gebouwen van rijke suikerbaronnen, over de Plaza Mayor en langs de gezellige pleinen met veel live muziek.

Dag 7
Trinidad
Een vrije dag om Trinidad en omgeving te verkennen. Wandel door de straten en geniet op één van de vele terrasjes van de swingende en vrolijke klanken van diverse Cubaanse bandjes.

In en rondom Trinidad is genoeg te doen! Je kunt een dagje relaxen aan de prachtige stranden op het schiereiland Ancón, gelegen net iets buiten de stad. Of maak een wandeling door het natuurgebied Topes de Collantes in het Sierra del Escambray gebergte. Of bezoek een suikerrietplantage in Valle de los Ingenios.

Trinidad staat ook bekend als één van de betere uitgaanssteden van Cuba, een mooie kans om je salsavaardigheden op niveau te houden (of te brengen) rondom Casa de la Musica!

En probeer zeker ook een canchánchara, de typische drank van deze streek bestaande uit: rum, honing en citroensap.

Dag 8 – Reisduur 3.5 uur – Reisafstand 255 km
Trinidad – Camagüey

Tijd voor één van de oudste steden van Cuba, Camagüey. Een stad vol witgepleisterde koloniale gebouwen, rustieke pleintjes en barokke kerken.

Camagüey
De plaats leent zich bij uitstek om er rond te dwalen in de kronkelende straatjes, waar enorme terracotta waterkruiken de huizen sieren. Deze ‘tinajónes’ zie je in allerlei vormen en maten en werden vroeger gebruikt om het regenwater op te vangen. Leuk weetje is dat de straten opzettelijk zo kronkelend ingericht zijn, om eventuele piraten in de war te brengen, ook al bleek het in de praktijk minder goed te werken.

Een echte aanrader is het maken van een tocht in een fietstaxi (optioneel).

Dag 9 – Reisduur 6 uur – Reisafstand 330 km
Camagüey – Santiago de Cuba

Maak op weg naar Santiago de Cuba een stop in het pittoreske Bayamo, waar vele paardenkoetsjes het straatbeeld sieren. Breng in deze hoofdstad van de provincie Granma een bezoek aan de prachtige basiliek van bedevaartsoord El Cobre.

Santiago de Cuba
De stad is vooral bekend als de bakermat van de revolutie. Hier begonnen Che Guevara en Fidel Castro hun vrijheidsstrijd, die uiteindelijk leidde tot de revolutie. Daarnaast is het ook de stad waar de familie Bacardi ooit begon met de wereldberoemde Bacardi rum.

Santiago de Cuba is door zijn muzikale verleden de meest swingende stad van Cuba. Levenslustige Cubaanse mannen spelen hier hun traditionele Son-liederen in uitgaansgelegenheid Casa de la Trova. De Cubanen die de dansvloer betreden, laten met hun dansbewegingen een verpletterende indruk achter.

Dag 10
Santiago de Cuba

Maak een stadswandeling door het historische centrum waarbij je onder meer het centrale plein Parque Cespedes bezoekt.

De Catedral de la Asunción en de residentie van de Spaanse veroveraar Diego Velázquez staan aan het centrale plein. Deze residentie is wellicht het oudste gebouw van Cuba en is inmiddels omgetoverd tot een museum.

Op het dakterras van hotel Casa Granda, gelegen aan het centrale plein, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Tegen een kleine vergoeding kun je optioneel dit dakterras bezoeken, een drankje is bij de entree inclusief.

In Santiago de Cuba is er optioneel gelegenheid om een stadstour te doen waarbij onder andere een bezoek wordt gebracht aan de begraafplaats van Fidel Castro en José Martí, Fort Morro en Plaza de la Revolución.

Dag 11 – Reisduur 9 uur – Reisafstand 510 km
Santiago de Cuba – Sancti Spiritus

Je hebt een lange rit voor de boeg over de enige weg die Oost- en West-Cuba met elkaar verbindt. Je rijdt door zes provincies en gebieden waar landbouw en veeteelt een belangrijke bron van inkomsten zijn. Je ziet dan ook vele suikerriet- en fruitplantages.

Sancti Spiritus
Dit is een klein en vaak vergeten stadje. Het doet enigszins aan Trinidad denken en ademt de echte koloniale sfeer door de kleurrijke gevels en smeedijzeren hekwerken.

Naast de kerk is de Puente Yayabo, een monumentale brug opgesierd met terracotta bogen, een van de bezienswaardigheden.

Dag 12 – Reisduur 1 uur – Reisafstand 85 km
Sancti Spiritus – Santa Clara
cuba_villa-clara_santa-clara_plaza-che-guevara_monument_che-guevara-mausoleum_standbeeld_f
Santa Clara, de stad van Che Guevara, is de eindbestemming van vandaag. Breng zeker een bezoek aan het Mausoleum van Che Guevara en de Tren Blindado.

Santa Clara
Ten tijde van de revolutie vonden de laatste zware schermutselingen plaats in Santa Clara. Tijdens de laatste dagen van december 1958 deelde Che Guevara met een kleine groep aanhangers de genadeklap uit aan het regeringsleger door een trein met soldaten en munitie te overvallen. Op deze plek herinneren een monument en enkele originele treinwagons aan dit historische gevecht. Het Mausoleum van Che Guevara in Santa Clara is voor velen tot op de dag van vandaag een bedevaartsoord.

Maar Santa Clara heeft meer te bieden dan alleen Che Guevara. In het centrum van de stad ligt ook het Parque Vidal, een erg leuk pleintje waar ’s avonds livemuziek wordt gespeeld. Een heerlijk plekje om rustig bij te komen van de lange reisdag.

Dag 13 – Reisduur 2 uur – Reisafstand 180 km
Santa Clara – Varadero
Dit beeld mag alleen gebruikt worden voor en door de business line Reizen. Binnen Reizen mag dit beeld online gebruikt worden en in print tot een oplage van maximaal 500.000.
Op naar het witte strand en de blauwe zee van Varadero! Dit is de meest populaire badplaats van Cuba en ligt op een schiereiland dat wordt omringd door een 21 kilometer lang zandstrand en een schitterende azuurblauwe zee.

Je levert de huurauto weer in en je verblijft in een hotel op basis van all inclusive.

Dag 14
Varadero
Dit beeld mag alleen gebruikt worden voor en door de business line Reizen. Binnen Reizen mag dit beeld online gebruikt worden en in print tot een oplage van maximaal 500.000.
Geniet van zon, zee en het Caribische strand en laat alle indrukken van Cuba bezinken terwijl je met een drankje op het strand ligt.
Wil je liever wat ondernemen? Dat kan uiteraard ook. Boek een boottocht, ga duiken, snorkelen of maak een jeepsafari.

Dag 15 – Reisduur 3 uur – Reisafstand 160 km
Varadero – Havana – Amsterdam
Photo taken in Havana, Cuba
De laatste dag van de vakantie is aangebroken. Na het ontbijt en het kopen van de laatste souvenirs is het tijd voor de transfer op basis van internationaal gezelschap naar de luchthaven van Havana voor de terugvlucht naar Amsterdam.

Mocht je nog wat langer in Varadero willen blijven dan kan dat! In Varadero heb je namelijk de mogelijkheid om je reis per nacht in het strandhotel te verlengen. Zie het tabblad ‘Bij te boeken’ voor meer informatie.

Dag 16
Aankomst Amsterdam
cuba_algemeen_oude Nederlandse bus_w.JPG
Aankomst in Amsterdam en het einde van een heerlijke en bijzondere rondreis!